- Gözlerinize iyi bakın: Okuma esnasında gözleriniz çok büyük önem taşır ve en çok yorulan kas grubu da gözlerinizdedir; bu nedenle gözünüzü etkili kullanmak için şunlara dikkat edin.
- Kitap ve göz mesafenizi iyi ayarlayın: Okuduğunuz kitap ile gözlerinizin arasında otuz-kırk santimetrelik bir mesafe oluşturarak okumak en iyisidir.
- Gözleriniz ve ışığı doğru ayarlayın: Işık doğrudan gözlerinize değil, okuduğunuz yazıya geldiğinde daha iyi okursunuz.
- Gözleriniz ve dinlenme süresi: Okurken arada bir durarak ve uzağa baktığınızda yorulan gözlerinizi dinlendirmiş olursunuz.
- Gözleriniz ve okuma süresi: Genelde dağınık okuyucular okuma işlemini çok uzatırlar. Oysa etkin okuyucular sık ara vererek okurlar ve performansları çok yüksektir.
- Oturduğunuz yeri iyi ayarlayın: Herhangi bir okumayı bir sandalyede veya bir kanepede oturarak yapmak daha verimlidir.
- Etkili öğrenin: Okurken önemli bulduğunuz yerlerin altını çizerek okuyun. Belli bir süre sonra dönüp o kitabı tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Bu durumda öncelikle altını çizdiğiniz yerleri okumak eski bilgilerinizi daha kolay hatırlamanızı sağlar.
- Doğru zamanda okuyun: Çok yorgun olduğunuz zaman okumayın, okuma zamanınızı da mutlaka dinamik ve canlı olduğunuz zamanlar oluşturun.
- Zihinsel gelişim sağlayın: Okuduğunuz bilgilerin hayatınıza ne gibi katkılar sağladığını, sağlayacağını düşünün veya bu bilgileri nasıl kullanabileceğinizi düşünün.
- Bilgi hazineniz olsun: Bilgi, günümüzün en önemli güç kaynağıdır ve bu güç kaynağı herkese açık durumdadır. Sürekli hayatınıza katkı sağlayacak bilgiler edinmeye özen gösterin.
- Etkili sonuç alın: Önemli bilgilerin %80’i yazılı metnin %20’sinde bulunur. Peki bu %20 nerededir? Bir yazının ilk olarak başlık ve alt başlıklarını okumak yazı hakkında zihnimizde güçlü bir fikir oluştururken, aynı zamanda her paragrafın ilk cümlesini okumak da o paragrafın içeriği hakkında ana fikri verir. Çünkü bir paragraf diğer cümlelerle desteklenen bir ana fikirden ibarettir.
Bu nedenle herhangi bir yazının önce…
Başlığını…
Sonra alt başlıklarını…
Sonra da her paragrafın ilk cümlesini okuyun.
Böylece yazının tamamına ait bilgilerini %80’ine ulaşmış olursunuz.
0Yorum var "Etkili okumak için yapmanız gerekenler"