Tavır ve karakterinize Uygun Konuşma Metni Hazırlamak
Halka konuşma yapmak konusunda yetkili kişilerden biri “konuşmanızı tamamen ezberleyiniz” diğeri “hazırlıklı konuşunuz” öteki “notlarınıza bakarak konuşunuz” gibi önerilerde bulunurlar. Aslında bu üç öneriden her biri eğer karakterinize uygunsa, uygun olabilir. Fakat karakterinize uymazsa yalnız zararı dokunur.
Örneğin; konuşmacının biri; tıpkı bir aktörün işlenmiş belleği kadar kuvvetli bir hafızaya sahip olduğu gibi, diğeri de hiç güvenilmeyecek bir hafıza sahibidir. Bazı kimseler kendi düşünme güçleriyle gayet açık ve kolaylıkla düşünebildikleri gibi bazıları da şaşırıp kalırlar…
Ta ki halkın alkışı kendilerine ilham verinceye kadar! Şu halde hazırlanma için herkese özgü tek plan yoktur. Asıl mesela karakterinize uygun bir planı çeşitli deneyimlerle elde edinceye kadar hazırlığı ihmal etmeden söz söylemektir.
Size nasıl hazırlanacağınızla ilgili birkaç tavsiye verebiliriz:
1) Okuma ve inceleme yoluyla olayları ve gerçekleri toplayın.
2) Bir mesela hakkında otuz veya daha çok fikir toplayıp bunları bir konuşma haline getirin.
4) Bu fikirlerin özetlerini birer kağıda yazarak kağıtları numaralandırın.
5) Sonra bu kağıtları birer birer inceleyip, konuşmaya uymayan fikirleri içinden çıkarın ve yerlerine daha uygunlarını koyun.
6) Sonra bu fikirleri birbirlerine uygun bir sıra ile dizin. Önce giriş ve sonucu, konunun tasvir ve açılışı daha sonra soru ve teklifleri ve en sonunda son sözü düzenleyin.
7) Notları, takip edip uygulanması mümkün olan sıra ile yazıp ara sıra önemli bir fikri de cümle halinde bu notlara ilave edin.
8) Eğer hafızanınız kuvvetliyse, bu notları sadece hatırlatıcı olarak kullanabilirsiniz. Ama değilse, notlara bağlı kalarak konuşmanızda bir sıkıntı olmaz ancak öncesinde çalışmanız gerekir. Çünkü her cümlede kağıda bakan ya da sürekli takılan bir konuşmacıdan herkes sıkılabilir.
8) Konuşmanın, mimiklerinizle, el kol hareketlerinizle, bakışınızla, duruşunuzla, ses tonunuzla mutlaka birkaç kez provasını yapın.
John Bright; konunun gerekliliğini birkaç esaslı kelimenin yazılı bulunduğu notlara bakarak konuşurdu. Fakat konuşmanın sonunu tamamen kelime kelime yazarak hazırlardı.
Akıcılığı sağlayana kadar provalara devam edin, hem de konuşmada rahatlığı sağlayacak şekilde kendinize telkinler yapabilir, nefes egzersizleri yapabilirsiniz.
BİR YORUM BIRAK
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.