Yediğimiz ve içtiğimiz şeyler sadece fiziksel yapımızı etkilemez; duygularımız da beslenme kararlarımızdan önemli ölçüde etkilenebilir. Yani yeme içme alışkanlıklarımızı değiştirerek ideal kilomuzu korumanın, sağlık risklerini azaltmanın ve daha iyi görünmenin yanında daha mutlu bir birey olmak da mümkündür. Bazı yemekler bunu iyi hissetmekle alakalı hormonları düzenleyerek yapar, bazıları ise özel tat duyularımızı uyarır. Ancak önemli olan besinlerin bu özelliklerinden yararlanmayı bilirken, duygusal sebeplerle yemekten kaçınmaktır. Belirli duyguları bastırmak için yemek yerseniz, bu durum kilo ve sağlık sorunlarına yol açacak bir alışkanlığa ve yeme bozukluklarına dönüşebilir.
Strese Karşı Çikolata
Ruh halini iyileştiren en popüler besinler arasında çikolata bulunur. Ancak tercih edilmesi gereken türü, siyah (bitter) çikolatadır. Yapılan araştırmalara göre günde 40 gram siyah çikolata yemek, iki haftada, kortizolün de dahil olduğu stres hormonlarının seviyesini düşürmüştür. Çikolatanın bu etkisinin, içinde bulunan antioksidanlarla ilgili olduğu düşünülmektedir. Ancak çikolatanın diğer gıdalara oranla yüksek kalorili olduğu unutulmamalıdır. Yediğiniz çikolatayı düzenli egzersizle dengelemezseniz alacağınız kilolar sizi mutlu yerine mutsuz edebilir.
Domatesin Çifte Etkisi
Antioksidan içeriğiyle beyni koruyan ve depresyonla savaşan bir diğer gıda domatestir. Domatesin içinde bulunan ve bu faydaları sağlayan likopen maddesini vücudun daha iyi emebilmesi için kabuğuyla tükettiğiniz domateslere zeytinyağı ekleyebilir ya da ketçap gibi işlenmiş domates ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bu sırada ketçap sevdiğiniz giysilere bulaşırsa ketçap lekesi nasıl çıkar önerileri işinize yarayacaktır.
Ketçabın mutluluk veren bir diğer etkisi ise yemeklere kattığı özel bir tatla ilgilidir. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlunun yanında dilin üzerindeki tat tomurcuklarının algıladığı bir diğer tat “umami”dir. Ette, domateste, soya sosunda bulunan bu tat yemeklere ekstra lezzet katar. Bu avantajı kullanabilmek için bazı şefler pişmekte olan yemeklere ketçap ekler veya etleri yemeğin içinde pişirmeden önce kahverengi olacak kadar kızartılar. Bu sayede elde edilen umami tadı yemeğin lezzetini doruğa çıkarır. Bu da yerken size vereceği mutluluğu artıracaktır.
Hem Mutluluk Hem de Sağlık
En iyi bilinen beyin gıdalarından olan ceviz, protein içeriğiyle kan şekerini sabit tutarken depresyona karşı savaşan magnezyum ve fosfor için de iyi bir kaynaktır. Bu iki etkisi daha dengeli ve mutlu bir ruh hali sağlar. İstiridye içindeki çinko ile strese karşı etkilidir ve beynin ruh haliyle ilgili işlevlerine yardımcı olur.
Somon, ton, sardalye gibi yağlı balıklar vücudumuza birçok faydası olan omega-3 yağ asitleri için iyi birer kaynaktır. Omega-3’ler mutlulukla alakalı dopamin ve serotonin hormonlarını etkileyerek daha iyi bir ruh hali sağlayabilirler.
Vücudun mutluluk hormonlarından serotonine dönüştürdüğü bir amino asit triptofandır. Triptofanı gün içinde bir atıştırmalık olarak yiyebileceğiniz muzdan ya da tükettiğiniz tavuk ya da hindi etinden alabilirsiniz. Muzun içindeki karbonhidratlar triptofanın beyindeki emilimini artırırken, B6 vitamini triptofanın serotonine dönüştürülmesinde görev alır. Yağsız tavuk ve hindi etinde bulunan tirozin amino asidi de depresyon belirtilerine karşı etkili görülmüştür.