İş yerinde verimli miyiz? Verimliliğimizi nasıl artırabiliriz?

Ortalama bir iş günü ofiste geçirdiğimiz zaman dilimi 7 saat. Peki bu 7 saatin ne kadarını işte geçiriyoruz? Yapılan araştırmalar çok da iç açıcı değil. 7 saatin sadece 2 saatini verimli geçirebildiğimizi, kalan zaman diliminde ise, iş dışında başka şeylerle uğraştığımız bir gerçek.

Hal böyle olunca, Vilfredo Pareto’yu anmadan geçmek olmaz. Yıllar önce demiş ki, yaptıklarımızın %20 si kazanımlarımızın %80 ini oluşturur. İş yaşantısında da bu tespiti üzücü ama gerçek.

Yani, mesai dışındaki çalışmalarımızı da işin içine katacak olursak, gün içinde 2 saat çalışıyor kalanında çalışıyormuş gibi yapıyoruz.

Peki çalışıyormuş gibi yaptığımız zaman diliminde neler bizi işten uzaklaştırıp, verimimizi azaltıyor?

1.Sosyal Medya

İlk sıradaki başlığımız biraz fazla bariz gibi gözükebilir, fakat biz farkında olmadan en çok vaktimizi alan aktivitelerin başında sosyal medya geliyor. Bir kişi günde ortalama 3.2 saatini sosyal medyada geçiriyor. Hesabı yaptığınızda ise haftada 22 saatten fazla bir zamana denk geliyor – yani haftalık çalışma saatinin yarısından fazlası! Her hafta fazladan 22 saatte neler

2.Mesajlaşmak, Snapleşmek

Hepimiz gelen bir mesaja kısaca cevap yazmanın veya sevgilimize/eşimize çabucak bir Snap yollamanın zararsız olacağını düşünüyoruz. Fakat çoğu zaman bu durum kısa bir mesaj veya Snap ile sona ermiyor.

Bir mesaja kısaca cevap vermek istediğiniz zaman kendinizi sürükleyici bir konuşmanın ortasında bulup en az yarım saat kaybedebilirsiniz – üstelik bu konuşmayı molanızda 3

3.’Acil’ E-Postalar

Kaç defa üretken ve odaklanmış bir şekilde çalışırken bir iş arkadaşınızdan gelen acil e-posta yüzünden dikkatiniz dağıldı? Eğer siz de bu konuda bana benziyorsanız, cevap çok sık olmalı.

Bu e-postalar yüzde doksan ihtmalle sizin ve hedefleriniz için pek de acil veya önemli olmayan işleri içerecektir. Buna rağmen e-postayı cevaplıyorsunuz ve belki bir saat boyunca başkasının sorumluluğu zihninizi meşgul ediyor.

4.İş Arkadaşlarıyla Konuşmak

İş arkadaşlarınızı aşırı derecede sevebilirsiniz. Fakat üretken olmanız gerektiğinde, size yarardan çok zararları dokunabilir. Kaç defa arkadaşça bir sohbet için masanızın başına gelen bir iş arkadaşınız tarafından yaptığınız iş yarıda kaldı ve siz bu güzel sohbet yüzünden görevlerinizi tamamlamanızın zorlaştığını fark etmediniz?

İş ortamındaki sohbetler doğru bir şekilde idare edilmezse üretkenliği azaltan en önemli problemlerden birine dönüşebilir.

5.Başka işlerle uğraşmak

İnsan beyni çoklu görev yapmak amacıyla gelişmemiştir, nokta. Ve hayır, siz bir istisna değilsiniz. Eğer üretkenliğinizi artırmak, işlerinizi daha kısa sürede bitirmek ve daha dengeli bir hayat istiyorsanız çoklu görev yapmaktan vazgeçin.

6.Atıştırma

Üretkenliği baltalayan şeylerden en çok hafife alınanı ise abur cuburlardır. Abur cubur dediğim zaman, işlemden geçmiş ve içinde katkı maddesi bulunan yiyeceklerden bahsediyorum. Bunlar neden üretkenliği etkiliyor?

Katkı maddeleri (özellikle glikoz şurubu), enerjinizi hızlı bir şekilde artıracak ve bir o kadar hızlı bir şekilde düşürecektir. Etkisi çabucak geçtiği için odaklanmanızı zorlaştıracaktır, bu da üretkenliğinizi direkt olarak etkileyen bir durum.

Peki bunlardan vazgeçmek mümkün mü?

Neredeyse hepimizin işleri, internet ile bağlantılı bir hale geldi. Ne kadar istersek isteyelim yukarıdaki maddelerden vazgeçmemiz pek de mümkün olmayacaktır.

Verimliliği nasıl artırabiliriz?

Sosyal Medyadan ve diğer unsurlardan vazgeçemeyeceğimize göre, verimliliğimizi nasıl artırabilmenin başka yollarını bulmak gerekmektedir.

Verimliliği artırmak kişiden kişiye değişse de, birçok şirketin uyguladığı, esnek çalışma saatlerinin verimliliği artırdığı bir gerçek.

Esnek çalışma saatlerinde, trafiğe kalmamak için, birçok kişi, saat 6 da işinin başında olup, saat 3 te çıkmaktadırlar. Sabahın bu erken saatinde işe odaklanmak, önceki günlerden kalanları temizlemek ve güne iyi başlamak için çok doğru bir strateji haline gelmiştir.

Birçok kişinin uyguladığı başka bir yöntem ise, yine sabah erken kalkmaya dayanmakta. Normal kalkma sahibinden belirli bir zaman önce kalkıp, evden birkaç saat çalışmak.

Bu iki yöntem özellikle, odanlanılması gereken işleri kısa sürede bitirmek için eşsiz çözümlerdir.

Siz verimliliğinizi artırmak için neler uyguluyorsunuz? Yorum yaparak, bu yazıyı okuyanlara da ilham olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Paylaş:

Whatsapp


Yorum yaparak, sizden sonra okuyanlara fikrinizi ulaştırın.